AiRRport-visio on tarkentunut toteuttamisehdotukseksi

AiRRport-työryhmä puheenjohtajanaan Kari Neilimo julkisti visionsa uudesta liikennejärjestelmästä ja Tampere-Pirkkalan lentotoimintojen kehittämisestä Tampereella 19.2.2015. Visioesityksen otti vastaan liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko. Visiota oli esitelty kaupunkiseudun kunnille kaksi vuotta kestäneen kehitystyön eri vaiheissa.

AiRRport muodostaa varteenotettavan kehyksen Tampereen kaupunkiseudun kansainvälisen saavutettavuuden parantamiseksi pitkällä aikavälillä. Visiossa yhdistetään lento- ja raideliikenne yhdeksi saumattomaksi järjestelmäksi. Keskiössä on Tampereen asemanseutu, josta siirrytään alkuvaiheessa nopealla bussilla, myöhemmin raiteilla kulkevalla APM:lla (Automated People Mover), messualueen kautta suoraan lähtevien lentokoneiden porteille. Lähtöselvityksen voi tehdä Tampereen, tai vaikka Jyväskylän tai Seinäjoen, rautatieasemalla. Turvatarkastus tehdään matkalla Tampereen keskustasta lentokentälle. Matkustajalle riittää yksi lippu junaan, APM:iin ja lentomatkaan, lentokentällä odottelu poistuu ja halutessaan aikaa voi viettää ostosten tai kokousten merkeissä kaupungin keskustassa. Saumattoman liikkumisen ohella visio yhdistää kaikki keskisen ja läntisen Suomen kaupungit nopeiden kansainvälisten yhteyksien terminaaliverkoksi.

Tampereen kaupunkiseudulle vision toteuttamisehdotukset tarjoavat mahdollisuuden kehittää kansainvälisiä yhteyksiä yritysten ja asukkaiden tarpeisiin, lisätä kansallista ja kansainvälistä houkuttelevuutta ja vahvistaa elinkeinopohjaa. Rakennesuunnitelman mukaiseen keskusverkkoon AiRRport vaikuttaisi etenkin Tampereen keskustan ja Lakalaivan-Partolan aluekokonaisuuden (messualue) kehittymisenä. Välillisesti sillä olisi merkittäviä vaikutuksia koko kaupunkiseudulle. AiRRport on mainittu Tampereen kaupunkiseudun hallitusohjelmatavoitteissa.